Onze 6 tips voor spiergroei

Je kent hem vast wel. Die gemotiveerde jongen in de sportschool die nog geen biertje aanraakt maar geen resultaat behaalt. Naar eigen zeggen doet hij alles om te groeien. Maar toch is dit niet het geval. Waar ligt dit nou aan? Hieronder onze tips om te voorkomen dat jij deze jongen wordt.
De termijn
Het groeien van spieren gebeurd niet in een maand. Bodybuilders zijn ook jaren bezig om net dat beetje extra spier in hun borst te ontwikkelen. Verwacht dan ook niet dat je op Arnold Schwarzenegger lijkt wanneer je net bent begonnen met trainen. Wanneer jij consequent bent met je voeding en training zal het gewenste resultaat vanzelf volgen.
Voeding
Zoals je vast wel weet speelt voeding een enorme rol in het spiergroei proces. Wanneer jij te veel eet of juist te weinig kan dit gevolgen hebben voor jouw progressie. Krijg je te weinig eiwitten binnen dan kan jouw lichaam niet voldoende herstellen. Als gevolg hiervan worden spieren afgebroken. Zorg dus altijd dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt wanneer jij aan een intensieve sport doet omdat dit veel van je lichaam vraagt.
Slaap
Ga jij ook te laat slapen savond’s terwijl je weer vroeg eruit moet. Grote kans dat jij te weinig slaapt. De gevolgen hiervan zijn groter dan je denkt. Je spieren groeien namelijk niet tijdens de workout maar tijdens jouw rustperiode. Wanneer jij een chronisch slaaptekort hebt kan jouw lichaam telkens niet optimaal herstellen waardoor je dus geen nieuwe spieren aanmaakt. Zonde van al die dagen die jij in de sportschool besteedt!
Stress
Een hectisch baan kan voor veel stress zorgen. Wij zien veel mensen om ons heen die onvoldoende ontspannen en gewend zijn altijd maar door te gaan. Maar wat doet dit met je lichaam? Door langdurige spanning wordt er een stofje aangemaakt die cortisol heet. Dit stofje zorgt er voor dat de aanmaak van nieuwe spiercellen wordt gestopt. Buiten dat heeft het nog veel meer negatieve gevolgen voor onder andere je geheugen, concentratie en gemoedstoestand. Zorg dus dat je dagelijks jouw rustmomentje pakt.
Hydratie
Tijdens het sporten verliest je lichaam veel vocht. Dit moet weer worden aangevuld. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen door het lichaam worden vervoerd en de afvalstoffen worden afgevoerd. Op het moment dat je te weinig water binnenkrijgt kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid. Het laatste wat je wilt hebben wanneer je bank aan het drukken bent in de gym!
Variatie
Het is goed om enige regelmaat te hebben maar zorg altijd dat je voldoende varieert. Het lichaam went op den duur aan de oefeningen en de intensiteit hiervan. Belangrijk is dus dat je jezelf uitdaagt. Voeg bijvoorbeeld eens een dropset toe aan het einde van je bankdruk set of verander het aantal herhalingen in je sets. Ook bevelen we je jouw trainingsplan nooit langer dan 6 weken aan te houden.